Αντιμετωπίστε τον μύκητα των νυχιών

Η ονυχομυκητίαση του μεγάλου δακτύλου είναι συχνό φαινόμενο. Το νύχι αυτού του δακτύλου είναι το μεγαλύτερο ως προς την περιοχή και τις περισσότερες φορές προσελκύει μια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον διατροφής και ανάπτυξης, καταστρέφοντας τη δομή του ιστού των νυχιών. Η θεραπεία του μύκητα των νυχιών στο σπίτι απαιτεί υπομονή και επιμέλεια.

αιτίες

Η ονυχομυκητίαση αναπτύσσεται λόγω της ζωτικής δραστηριότητας παθογόνων μυκητιακών οργανισμών. Η ονυχομυκητίαση αναπτύσσεται λόγω της ζωτικής δραστηριότητας παθογόνων μυκητιακών οργανισμών. Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες ο μύκητας εμφανίζεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού:

 • Επαφή με άρρωστο άτομο. Είναι απαράδεκτο να μοιράζεστε παπούτσια, πετσέτες και άλλα είδη οικιακής χρήσης με ένα μολυσμένο άτομο.
 • Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο πάσχει από φλεγμονώδεις ασθένειες ή ενδοκρινικές διαταραχές.
 • τραυματισμός νυχιών. Η παραβίαση της ακεραιότητας της πλάκας νυχιών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του μύκητα. Οι ίδιοι λόγοι είναι οι ζημιές που προκαλούνται από τη χρήση πολύ στενών παπουτσιών ή αισθητικών επεμβάσεων.
 • Υπερβολική εφίδρωση των ποδιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε ενδοκρινικές διαταραχές όσο και σε παπούτσια κακής ποιότητας. Μπορεί όμως να είναι και κληρονομικό χαρακτηριστικό.
 • Τροφικές δερματικές αλλαγές είναι οι πολλοί ηλικιωμένοι. Εξαιτίας αυτού, το ποσοστό των μυκητιασικών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερο στους ηλικιωμένους και στους ηλικιωμένους.
 • Η πλατυποδία μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της νόσου.
 • Ανεπαρκής υγιεινή των ποδιών ή παντελής απουσία της.

Σπουδαίος!

Ο κίνδυνος μυκητιασικής μόλυνσης αυξάνεται απότομα εάν πηγαίνετε σε μέρη με υψηλή υγρασία (πισίνες, λουτρά, σάουνες κ. λπ. ) χωρίς παπούτσια.

Σημάδια βλάβης στο νύχι

συμπτώματα μύκητα των ποδιών

Το αρχικό στάδιο του μύκητα δεν θα προσελκύσει την προσοχή ενός μολυσμένου ατόμου, καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ κνησμό, κάψιμο ή κοκκίνισμα του δέρματος. Όλα αυτά δεν θα προκαλέσουν φόβο στον ασθενή.

Η ενίσχυση των συμπτωμάτων εμφανίζεται καθώς μεγαλώνει το μυκήλιο. Η δομή αλλάζει. Το νύχι ξεθωριάζει, γίνεται εύθραυστο. Η πλάκα του καλύπτεται με κηλίδες και ρίγες, το χρώμα των οποίων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του παθογόνου. Μια φωτογραφία ενός μύκητα των νυχιών στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος ακριβώς "εγκαταστάθηκε" σε αυτό.

Στα προσβεβλημένα νύχια, η πλάκα είναι παχύρρευστη και οι γωνίες της μεγαλώνουν σε ρολό. Έτσι παραμορφώνεται από τη δράση του μύκητα. Εμφανίζονται οι ακόλουθοι χαρακτήρες:

 • πόνος κατά την κίνηση (κατά το περπάτημα).
 • Μεγάλο δάχτυλο κόκκινο και πρησμένο.
 • πυώδες εξίδρωμα απελευθερώνεται κάτω από τις γωνίες της πλάκας του νυχιού.

Οι μύκητες, διανύοντας τον κύκλο ζωής τους στην πλάκα των νυχιών, απελευθερώνουν τοξίνες που εισέρχονται στα αγγεία του λεμφικού συστήματος και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Υπό την επίδραση αυτών των ουσιών συμβαίνουν:

 • δερματικά εξανθήματα όπως κνίδωση.
 • Δυσλειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα;
 • συμπτώματα δηλητηρίασης.

Η διαδρομή εισόδου του μύκητα μπορεί να προσδιοριστεί από εξωτερικά σημάδια. Εάν η μόλυνση διείσδυσε μέσω του κυλίνδρου, τότε το νύχι υφίσταται δυστροφικές αλλαγές. Και αν η ελεύθερη άκρη έχει γίνει η πύλη εισόδου, τότε το παθογόνο εγκαθίσταται κάτω από την πλάκα των νυχιών.

Στάδια ονυχομυκητίασης

Η θεραπεία του μύκητα στο νύχι του μεγάλου δακτύλου εξαρτάται από το στάδιο της διαδικασίας, από τα οποία υπάρχουν μόνο τρία:

 1. αρχικός.
 2. Έντονη (προοδευτική).
 3. Εκτοξεύτηκε (καταστροφικό).

αρχικός

Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από νορμοτροφική βλάβη. Τα νύχια φαίνονται υγιή, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει μικρές κηλίδες ή ρίγες με λευκωπή ή κιτρινωπή απόχρωση. Το νύχι μπορεί να καταστραφεί στην άκρη ή στη μέση. Η πλάκα χάνει τη λάμψη της και ξεθωριάζει. Σε αυτό το στάδιο είναι πιο εύκολο να απαλλαγείτε από τον μύκητα.

Έντονη (προοδευτική)

Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από υπερτροφικές αλλαγές. Οι πλάκες αλλάζουν χρώμα και διαμόρφωση. Απλωμένα σε όλη την επιφάνεια, το παθογόνο τα κάνει να πυκνώνουν και να χαλαρώνουν. Τα δάχτυλα των ποδιών φαίνονται τραυματισμένα. Η άκρη του νυχιού θρυμματίζεται και σπάει. Μια δυσάρεστη οσμή αναδύεται από τα πόδια.

Η θεραπεία του μανιταριού δεύτερου σταδίου είναι πιο δύσκολη. Με ασθενή ανοσία, χρησιμοποιήστε τοπικά εξωτερικά αντιμυκητιακά και δισκία.

Ξεκίνησε (καταστροφικό)

Το νύχι χάνει ό, τι απομένει από την υγιή του εμφάνιση, θρυμματίζεται και ξεφλουδίζει από το κρεβάτι του. Η φλεγμονώδης διαδικασία ξεκινά στον περιγόντιο κύλινδρο. Η μόλυνση εξαπλώνεται στους γύρω ιστούς και προκαλεί πόνο στο δάχτυλο. Σε αυτό το στάδιο, ο μύκητας πρέπει να καταπολεμηθεί μόνο με πολύπλοκα μέτρα.

Μέθοδοι θεραπείας της ονυχομυκητίασης

Τρόποι αντιμετώπισης του μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Πώς και πώς να αντιμετωπίσετε έναν μύκητα στον αντίχειρα καθορίζεται καλύτερα από έναν δερματολόγο. Και ακόμα κι αν ληφθεί απόφαση για χρήση εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι τα δάχτυλα δεν επηρεάζονται από τον μύκητα. Στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων, έχει χρησιμοποιηθεί μεγάλος αριθμός φαρμάκων διαφόρων μορφών απελευθέρωσης, καθώς και λαϊκές συνταγές.

Χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες ομάδες φαρμάκων:

 1. δισκία.
 2. Χαρούμενος.
 3. Χρίω.
 4. Λύσεις.
 5. Πεζοδρόμιο.
 6. τζελ

Σε προχωρημένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται χειρουργικές μέθοδοι. Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται επίσης ευρέως.

Η χρήση εξωτερικών παραγόντων

Μέσα για εξωτερική χρήση σε μυκητιάσεις πωλούνται στα φαρμακεία και ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων που μπορούν να ληφθούν χωρίς συνταγή γιατρού. Όλα εφαρμόζονται τόσο στο ίδιο το νύχι όσο και στους ιστούς που το περιβάλλουν, μετά από προκαταρκτικό καθαρισμό των ποδιών. Η τυπική συχνότητα χρήσης αυτών των κεφαλαίων είναι 1-2 φορές μέσα σε 24 ώρες.

Σε μια σημείωση!

Χρειάζονται αρκετοί μήνες έως ένα χρόνο για την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών στον αντίχειρα. Εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η παθολογική διαδικασία.

Χαρούμενος

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση των μυκήτων είναι το αντιμυκητιακό βερνίκι νυχιών. Περιέχει κυκλοπιροξολαμίνη ή αμορολφίνη. Χρησιμοποιείται όταν η πλάκα του νυχιού έχει υποστεί όχι περισσότερο από το ένα τρίτο και η ίδια η μόλυνση είναι ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών. Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι αποτελεσματική εάν το νύχι δεν είναι υπερτροφικό.

 • Η λάκα πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα για έξι μήνες.
 • Πριν την εφαρμογή αφαιρείται το τμήμα του νυχιού που έχει προσβληθεί από τον μύκητα με λίμα και απολιπαίνεται με οινόπνευμα.
 • Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιηθεί, τα υπολείμματα του χρώματος αφαιρούνται με μια μπατονέτα εμποτισμένη με οινόπνευμα και η πλάκα καθαρίζεται ξανά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Το βερνίκι καταστρέφει τα σπόρια των μυκήτων διεισδύοντας βαθιά στη δομή των νυχιών. Τα σκευάσματα έχουν μεγάλη διεισδυτική ικανότητα και είναι επιβλαβή για πολλούς τύπους μυκήτων.

Σπουδαίος!

Το βερνίκι εφαρμόζεται μέχρι να αναπτυχθεί ξανά στο δάχτυλο μια εντελώς υγιής πλάκα νυχιών.

Κρέμα, τζελ ή διάλυμα

Υπάρχουν πολλά τοπικά αντιμυκητιακά που μπορούν να βρεθούν στα ράφια των φαρμακείων. Αυτά είναι τζελ, και αλοιφές, και κρέμες, ακόμη και διαλύματα. Η αλοιφή από τον μύκητα, όπως το τζελ και η κρέμα, εφαρμόζεται σε μια καλά καθαρισμένη και ακόμα καλύτερα μαγειρεμένη στον ατμό επιφάνεια.

Σπουδαίος!

Χρησιμοποιώντας εξωτερικά μέσα, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε τις πλάκες των νυχιών, τόσο στον αντίχειρα όσο και σε όλους τους άλλους. Και μάλιστα στο ροζ δάχτυλο του ποδιού. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης.

Παρασκευάσματα για εσωτερική χρήση

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει το σωστό φάρμακο για χορήγηση από το στόμα. Πολλά από αυτά τα φάρμακα έχουν μια ολόκληρη λίστα περιορισμών και αντενδείξεων. Η θεραπεία του μύκητα των νυχιών με χάπια αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό παθήσεων των νεφρών και του ήπατος, καθώς και σε έγκυες γυναίκες και παιδιά. Η πορεία της θεραπείας με δισκία είναι από 2 έως 6 μήνες. Τα προγράμματα υποδοχής αναπτύσσονται από τον γιατρό.

Συνταγές παραδοσιακής ιατρικής

Ο μύκητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαϊκές θεραπείες εκτός από το κύριο θεραπευτικό σχήμα ή στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου. Πρώτα απ 'όλα, βοηθούν στην εξάλειψη των εκδηλώσεών της και χωρίς φαρμακοθεραπεία, η ονυχομυκητίαση πάντα επιστρέφει. Υπάρχουν πολλές επιλογές για απλές θεραπείες.

 1. Ανακατέψτε το μέλι και το φρεσκοστυμμένο χυμό κρεμμυδιού σε ίσα μέρη και αλείψτε τα νύχια στον αντίχειρα και όλα τα άλλα δάχτυλα μία φορά πριν τον ύπνο μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το υγιές νύχι. Αποθηκεύστε το μείγμα στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 4-12 μήνες.
 2. ψιλοκόψτε το θυμάριΠάρτε 4 κουταλιές της σούπας, ρίξτε ένα ποτήρι (200 ml) βραστό νερό και αφήστε το για 60 λεπτά. Μουλιάστε έναν επίδεσμο στο βάμμα και εφαρμόστε στα νύχια για 2 ώρες. Επαναλάβετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες.
 3. Το ιώδιο συσσωρεύεται σε νερό που θερμαίνεται στους 45 ° C με ρυθμό 3 σταγόνες ανά 1 λίτρο νερού. Κρατήστε τα πόδια σας στο διάλυμα μέχρι να κρυώσει τελείως. Μετά το μπάνιο, κόψτε το κατεστραμμένο νύχι με ψαλίδι επεξεργασμένο με υπεροξείδιο του υδρογόνου και εφαρμόστε έναν επίδεσμο με αντιμυκητιακή αλοιφή.
 4. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από ένα λεμόνι και κολλήστε τις φέτες στα νύχια με μια ταινία. Αφήστε τη κομπρέσα όλη τη νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα.
 5. Ατμίστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό, στεγνώστε τα νύχια σας και στερεώστε τα με μια μπατονέτα εμποτισμένη σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για 30 λεπτά. Μετά τη διαδικασία, ξύστε τις μαλακές περιοχές και λιπάνετε τα νύχια με έναν αντιμυκητιακό παράγοντα.

κλειδί για επιτυχημένη θεραπεία

Προκειμένου η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες:

 1. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μην πηγαίνετε σε πισίνες, σάουνες και άλλα μέρη όπου το μικροκλίμα είναι υγρό και ζεστό.
 2. Αντιμετωπίστε όλα τα παπούτσια τακτικά με αντιμυκητιακούς παράγοντες (σπρέι).
 3. Αλλάζετε κάλτσες τέσσερις φορές την ημέρα. Απολύμανση χρησιμοποιημένων ατμών.
 4. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψετε οποιοδήποτε φάρμακο ή διαδικασία. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού.
 5. Εξαλείψτε έγκαιρα τις αναπτυσσόμενες πλάκες, καθώς εμποδίζουν τη διείσδυση φαρμάκων.