Πώς μοιάζει ο μύκητας των νυχιών;

Βλάβη στο νύχι και το δέρμα στα πόδια από μυκητιασική λοίμωξη

Ο μύκητας των νυχιών, επίσης γνωστός ως ονυχομυκητίαση, είναι μια δυσάρεστη, ύπουλη ασθένεια. Συχνά, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα σημάδια της νόσου πολύ αργά, αρχίζουν. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς σχετικά δαπανηρή θεραπεία και σπατάλη ελεύθερου χρόνου και η αρρώστια μιας φυλής μανιταριού είναι τόσο απλή όσο το ξεφλουδίζοντας αχλάδια. Επιπλέον, υπάρχουν τύποι μυκητιακών σπόρων που υπάρχουν συνεχώς στο δέρμα. Περιμένουν στα φτερά το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για να ξεκινήσει μια επίθεση.

Τότε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτήν την καταστροφή; Πώς μπορεί να προληφθεί η πλήρης εφαρμογή και να μην προκληθεί η ασθένεια;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι πρόληψης, όλες αναλυτικές στον πόρο μας. Ο κύριος στόχος είναι να ακολουθήσετε τις συστάσεις. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι, δυστυχώς, δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι.

Ως εκ τούτου, μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους πρόληψης του μύκητα είναι η ικανότητα ταυτοποίησης εγκαίρως. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μοιάζει, ώστε να μην χάσετε τη στιγμή και να την καταστρέψετε στα αρχικά στάδια.

Τύποι μανιταριών και πώς να τα αναγνωρίζετε

Μια μόλυνση από μύκητες των νυχιών έχει διαφορετικές ταξινομήσεις σύμφωνα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ταξινόμηση

 • Νορμοτροφικός αποχρωματισμός της πλάκας, εμφάνιση ανωμαλιών υφής (ρίγες, κηλίδες).
 • Υπερτροφική - παραμόρφωση του νυχιού μαζί με τη δυσανάλογη πάχυνσή του.
 • Ο ατροφικός μύκητας εμποδίζει την πρόσβαση μικροστοιχείων από το σώμα στο νύχι, προκαλώντας να μαραθεί, να ξεφλουδίσει και να πεθάνει αργά.
 • Distal - στο τέλος
 • Στο πλάι - σε μία ή δύο άκρες.
 • Επιφανειακό - κυρίως στο κέντρο της επιφάνειας των νυχιών.
 • Κοντά - στη ρίζα.
 • Συνολικά - σε ολόκληρη την περιοχή της πλάκας νυχιών.

Κατά τοποθεσία

Τώρα γνωρίζουμε τις κύριες ταξινομήσεις και ποια κριτήρια χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό τους. Ας εξετάσουμε εν συντομία τους κύριους τύπους που επηρεάζουν τα ανθρώπινα νύχια:

Μαγιά

Επίσης γνωστό ως μύκητας candida. Ευνοϊκό περιβάλλον για διάδοση:

 • Υψηλή υγρασία
 • Μαλάκωση της πλάκας νυχιών.
 • Ρωγμές και τραυματισμοί όπου μπορούν να τελειώσουν τα σπόρια.

Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε τη μαγιά με τα ακόλουθα σημάδια:

 • Φλεγμονή και απολέπιση των επιδερμίδων με χαρακτηριστική οδυνηρή αίσθηση.
 • Απώλεια χρώματος νυχιών
 • Παίρνει καφέ ή γκρι απόχρωση.
 • Η εμφάνιση διαμήκων αυλακώσεων ή λωρίδων.
 • Αποσύνδεση της πλάκας από το κρεβάτι.

Μύκητας δερματοφυτών

Πώς μοιάζει ένας μύκητας αυτού του τύπου στα χέρια ή στα πόδια:

 • Στις εστίες της μόλυνσης, το νύχι παίρνει κίτρινο χρώμα.
 • Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι περιοχές αποσπώνται από το κρεβάτι νυχιών.
 • Σε ορισμένα μέρη όπου το νύχι δεν έχει ξεφλουδιστεί ακόμη, μετατρέπεται σε σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί χρώμα.
 • Το άκρο της πλάκας ξεφλουδίζει.
 • Ο μύκητας βρίσκεται κυρίως στο πλευρικό τμήμα, πλησιάζοντας σταδιακά το κέντρο.

Μούχλα

Η πιο διαφορετική άποψη, για να το πω. Μπορεί να αναγνωριστεί από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Μόνο η επιφάνεια του νυχιού επηρεάζεται, ο μύκητας δεν διεισδύει βαθιά.
 • Ολόκληρη η επιφάνεια καλύπτεται γρήγορα.
 • Η εμφάνιση αυλακώσεων.
 • Το χρώμα των νυχιών μπορεί να είναι διαφορετικό: κίτρινο, καφέ, πράσινο, γκρι, πορτοκαλί και άλλα. Όλα χάρη στην αφθονία των υποειδών αυτού του μανιταριού.
 • Το δέρμα γύρω από την πληγείσα περιοχή μπορεί να φλεγμονή.

Έτσι, εάν συνοψίσουμε όλες τις αναφερόμενες μορφές, τύπους και κατηγορίες μυκήτων των νυχιών, μπορούμε να επισημάνουμε τα κύρια σημάδια μιας μυκητιασικής λοίμωξης:

 1. Το νύχι έχει αλλάξει χρώμα. Η σκιά μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο αριθμό τύπων λοίμωξης. Όπως σας φαίνεται, συγκρίνετε το πονόλαιμο με τα υπόλοιπα.
 2. Η πλάκα των νυχιών παραμορφώνεται, αλλάζει η υφή της, εμφανίζονται αυλακώσεις και ρίγες.
 3. Οι μαλακοί ιστοί (κόκκινο και πονόλαιμο) γύρω από την πληγείσα περιοχή γίνονται φλεγμονώδεις.
 4. Συχνά η πλάκα των νυχιών ξεφλουδίζει από το δέρμα.

Εάν το βρείτε μόνοι σας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάτε στο γιατρό στο εγγύς μέλλον και να μην ξεκινήσετε την ασθένεια.

Δεν είναι μανιτάρι

Παραμόρφωση της πλάκας των νυχιών με μύκητα

Συνιστούμε πάντα να επικοινωνείτε με έναν ειδικό κατά την πρώτη ανίχνευση σημείων της νόσου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε παρανοϊκό.

Συχνά, οι ασθενείς συγχέουν μια μόλυνση από ζύμη και μια ασθένεια τρίτων. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει μόνο ένα από τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης.

Το γεγονός είναι ότι τα συμπτώματα του μύκητα εκδηλώνονται με πολύπλοκους τρόπους και μεμονωμένες ασθένειες μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη ιχνοστοιχείων στο σώμα ή ασθένεια τρίτου.

 • Η αραίωση, η αραίωση και η αδυναμία μπορούν να δείξουν έλλειψη σιδήρου στο σώμα.
 • Για τον ίδιο λόγο - έλλειψη ιχνοστοιχείων - είναι δυνατή η εμφάνιση σημείων, ευθραυστότητας και διαστρωμάτωσης. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε ένα σύμπλεγμα βιταμινών.
 • Το ξεφλούδισμα του νυχιού μπορεί να μιλήσει για μια ομάδα παθογόνων (έχουμε ένα ολόκληρο άρθρο για αυτό).
 • Εάν τα νύχια σας γίνουν κίτρινα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ηπατικά προβλήματα.

Σημάδια υγιών νυχιών

υγιή νύχια χωρίς μυκητιασική λοίμωξη

Σίγουρα δεν έχετε μύκητα εάν τα νύχια σας ταιριάζουν με την παρακάτω περιγραφή:

 • Η πλάκα νυχιών είναι ομοιόμορφη και σταθερή, χωρίς ορατές παραμορφώσεις.
 • Το χρώμα έχει ροζ απόχρωση.
 • Γειτονικοί μαλακοί ιστοί φυσιολογικού χρώματος του δέρματος, χωρίς φλεγμονή και γδαρσίματα.
 • Η ανάπτυξη του νυχιού προχωρά με ρυθμό δύο έως τριών χιλιοστών την εβδομάδα.
 • Δεν υπάρχουν σημεία, κατάθλιψη, αυλάκια.

Τι να κάνετε όταν έχετε ένα μανιτάρι

Κατ 'αρχάς, αποφασίστε εάν υπάρχει η επιλογή να δείτε έναν ειδικό. Μπορεί να είναι δερματολόγος, μυκολόγος, ποδίατρος. Μπορείτε επίσης να πάτε σε μια πολυκλινική κατάσταση για μια αρχική εξέταση, ώστε να μην πληρώνετε υπερβολικά.

Θυμηθείτε, εάν έχετε μια προχωρημένη περίπτωση, πρέπει να προετοιμαστείτε για τα έξοδα φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας. Με έναν προϋπολογισμό, μην ανησυχείτε, υπάρχουν φθηνοί και αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμηση του μύκητα, αλλά συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο από την επαγγελματική θεραπεία με καλή φαρμακευτική αγωγή.

Ακόμα και σε μια εντελώς παραμελημένη κατάσταση, υπάρχει μια διέξοδος - μπορείτε να αφαιρέσετε το προσβεβλημένο νύχι και υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να το κάνετε αυτό.

Αντιμυκητιασικά φάρμακα

Τα αντιμυκητιασικά που περιέχουν φλουκοναζόλη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών που προκαλείται από δερματόφυτα, όπως αυτό σε αυτήν τη φωτογραφία.

Όταν μολύνονται με δερματοφύτα, τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που περιέχουν τερβιναφίνη είναι αποτελεσματικά.

Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που περιέχουν βορικοναζόλη είναι πολύ δραστικά έναντι των δερματόφυτων.

Τα παρασκευάσματα με βάση την ιτρακοναζόλη αντιμετωπίζουν το καλούπι.

Μυκητιακή νόσος των νυχιών

Μερικές φορές υπάρχει μια γκρίζα απόχρωση με έκζεμα στο νύχι. Σε αυτήν την περίπτωση, η πλάκα των νυχιών μπορεί να απομακρυνθεί από το κρεβάτι των νυχιών, το οποίο παρατηρείται σε έναν μύκητα.

Εξωτερικά, οι εκδηλώσεις της ψωρίασης είναι πολύ παρόμοιες με την ονυχομυκητίαση. Με αυτήν την ασθένεια, όχι μόνο το χρώμα αλλάζει, αλλά και η πλάκα των νυχιών γίνεται επίσης παχύτερη.

Σημεία καταστολής εντοπίζονται στην επιφάνειά του, σημειώνεται ο διαχωρισμός της πλάκας νυχιών από το στρώμα νυχιών.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές από τον μύκητα: με την ψωρίαση, τα κομμένα και υγιή μέρη του νυχιού διαχωρίζονται με την πάροδο του χρόνου με μια ροζ, κιτρινωπή λωρίδα.

Το νύχι αποκτά ένα μπλε χρώμα με μια μόλυνση με ψευδομόνα του νυχιού. Η συχνή μηχανική τριβή της πτυχής των νυχιών οδηγεί στην εμφάνιση επιφανειακών αυλακώσεων, κυματισμού του νυχιού.

Οι λευκές κηλίδες της λευκωνίας, η εμφάνιση των οποίων σχετίζεται με μια μεταβολική διαταραχή, μπορούν επίσης να συγχέονται με έναν επιφανειακό λευκό μύκητα με μια μεγάλη περιοχή των κηλίδων.

Οι αλλαγές στο χρώμα και το σχήμα των νυχιών προκαλούν τραυματισμό. Τα μεγάλα δάχτυλα κινδυνεύουν περισσότερο. Το τραυματισμένο νύχι, καθώς και μύκητας, πυκνώνει και σκουραίνει.

Η διαφορά μεταξύ ενός τραύματος και ενός μύκητα είναι ότι αλλαγές κατά τη διάρκεια του τραυματισμού εντοπίζονται μόνο στο τραυματισμένο δάχτυλο, τα νύχια στα άλλα δάχτυλα παραμένουν αμετάβλητα και δεν μολύνονται από το άρρωστο δάχτυλο, όπως συμβαίνει με την ονυχομυκητίαση.

Η συνέπεια ενός τραυματισμού μπορεί να είναι ένας μερικός διαχωρισμός του νυχιού από το στρώμα των νυχιών, ο σχηματισμός μιας κοιλότητας, η οποία, υπό δυσμενείς συνθήκες, αποικίζεται γρήγορα από μύκητες.

Η πλάκα των νυχιών μπορεί να διαχωριστεί από το στρώμα των νυχιών υπό την επίδραση του φωτός (φωτονιόλυση) με αναιμία έλλειψης σιδήρου και ορμονικές ασθένειες. Διάσπαση, απώλεια νυχιών συμβαίνει με κόκκινη λειχήνα, φυσαλιδώδη δερματοπάθεια, τραύμα νυχιών.

Αλλά μπορείτε τελικά να βεβαιωθείτε ότι το συμπέρασμα είναι σωστό και να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Μπορείτε μόνο μετά από τη βοήθεια δερματολόγου - ειδικού σε δερματικές παθήσεις ή μυκολόγου - γιατρού που αντιμετωπίζει μυκητιασικές ασθένειες.

Πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων

Θεραπεία μύκητα νυχιών με αλοιφή

Μπορείτε να αποφύγετε μύκητα στα πόδια και τα νύχια σας ακολουθώντας απλές προφυλάξεις. Τα μυκητιακά σπόρια είναι ανθεκτικά σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, διατηρούν τη βιωσιμότητά τους τόσο στους -60 όσο και στους + 100 ° C.

Οι μύκητες μπορούν επίσης να επιβιώσουν από τη θεραπεία με απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους.

Στην παραλία, ο μύκητας παραμένει ζωντανός για ένα μήνα, γι 'αυτό είναι ανεπιθύμητο να περπατάτε χωρίς παπούτσια στην καυτή άμμο. Όταν επισκέπτεστε πισίνες, σάουνες, λουτρά, γυμναστήρια και γυμναστήρια, συνιστάται να χρησιμοποιείτε παντόφλες και να εφαρμόζετε τοπικούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες - κρέμες, βερνίκια, αλοιφές. Αφού επισκεφθείτε την πισίνα, πρέπει να πλύνετε καλά τον εαυτό σας.

Η μόλυνση με μυκητιασική λοίμωξη εμφανίζεται σε σχεδόν το 65% των περιπτώσεων στον οικογενειακό κύκλο, σε επαφή με τον ασθενή ή με τα υπάρχοντά του. Αυτά μπορεί να είναι παντόφλες, ψαλίδια νυχιών, πετσέτα, ρούχα, ένα συνηθισμένο στρώμα μπάνιου, στο οποίο αφήνονται μικρές νιφάδες δέρματος μολυσμένες με μύκητα.

Επομένως, να είστε πολύ προσεκτικοί εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει αυτήν την ασθένεια. Αφού ο ασθενής πλύθηκε στο μπάνιο, είναι απαραίτητο να τα απολυμάνετε όσο το δυνατόν πληρέστερα σκουπίζοντάς τα με ένα πανί ή σφουγγάρι που είχε προηγουμένως εμποτιστεί σε διάλυμα χλωραμίνης 5% για μια ώρα.

Μετά από αυτό, πρέπει να ξεπλύνετε ολόκληρη την επιφάνεια με ζεστό νερό. Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι άρρωστοι πρέπει επίσης να εμποτιστούν σε διάλυμα χλωραμίνης 5% ή να βράσουν με σκόνη πλυσίματος για 25-30 λεπτά.

Ένας σημαντικός ρόλος στην πρόληψη του μύκητα των ποδιών και των νυχιών είναι η φροντίδα των ποδιών. Κερασφόρο δέρμα, καρφιά που έχουν εισχωρήσει, ρωγμές - αυτά τα προβλήματα των ποδιών γίνονται εύφορο έδαφος για πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

Είναι απαραίτητο να θυμάστε τους βασικούς κανόνες της καθημερινής υγιεινής: πλύνετε τα πόδια και τα χέρια σας, εφαρμόστε ενυδατικές λοσιόν και κρέμες, αρχειοθετήστε σωστά αιθέρια έλαια, νύχια.

Εάν τα πόδια σας έχουν κάλους, εκδορές και τα ίδια τα πόδια είναι υπερβολικά ξηρά ή υπερβολικά ιδρωμένα, όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση μύκητα. Για να το αποφύγετε αυτό, χρησιμοποιήστε κρέμες που αποτρέπουν την εμφάνιση κάλων, μαλακώνουν το ξηρό δέρμα στα πόδια και εφαρμόστε σκόνη τάλκη για έντονη εφίδρωση.

Μετά το πλύσιμο, σκουπίστε τα πόδια σας στεγνά, ειδικά τους χώρους μεταξύ των δακτύλων σας. Επιπλέον, περιποιηθείτε τα πόδια σας με ειδικά αντισηπτικά.

Το να φοράτε άβολα παπούτσια επίσης δεν συμβάλλει στην υγεία του δέρματος των ποδιών και των νυχιών. Αποφύγει:

 • Φορέστε παπούτσια που χαζεύουν.
 • τακτική και μακροχρόνια φθορά από καουτσούκ παπούτσια?
 • λανθασμένα επιλεγμένα παπούτσια.
 • με παπούτσια κάποιου άλλου.

Τέτοια δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε καλαμπόκι, κάλους, εφίδρωση, μικροκρήματα και πληγές στα πόδια. Σε αυτήν την περίπτωση, δημιουργείται ένα αλκαλικό μικροκλίμα, το οποίο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μυκήτων.

Φροντίστε τα παπούτσια σας και στεγνώστε τα καλά αφού τα φορέσετε. Αλλάζετε τις κάλτσες και τα καλσόν σας κάθε μέρα και μην παρασυρθείτε από συνθετικές κάλτσες.

Το ανθρώπινο σώμα συναντά πολλά βακτήρια κάθε μέρα. Ταυτόχρονα, δεν είναι όλοι επιρρεπείς σε μόλυνση. Η μόλυνση συμβαίνει όταν το σώμα έχει ήδη αποδυναμωθεί. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι επομένως σημαντικό μέτρο για την πρόληψη των νυχιών και του ποδιού του αθλητή.

Η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας. Τα άτομα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε καθιστή θέση κινδυνεύουν, γεγονός που οδηγεί σε αγγειακές παθήσεις.

Το τελευταίο, με τη σειρά του, διαταράσσει τη ροή του αίματος στα άκρα, γεγονός που οδηγεί σε επιδείνωση των προστατευτικών λειτουργιών του δέρματος των ποδιών, των χεριών και των νυχιών.