Πώς να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι

Η μόλυνση από μύκητες των νυχιών είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο που επηρεάζει έως και το 20% του πληθυσμού. Δεν ισχύει για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Παρ 'όλα αυτά, προκαλεί πολλά προβλήματα με τη μορφή κνησμού, παραμόρφωσης της πλάκας των νυχιών, αποχρωματισμού. Οι παθογόνοι μύκητες απελευθερώνουν τοξίνες που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και αυξάνουν την ευαισθησία σε εξωτερικές επιδράσεις. Η γνώση του τρόπου θεραπείας του μύκητα των νυχιών στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε μόνοι σας το πρόβλημα.

Μύκητας των νυχιών

Πώς λαμβάνει χώρα η λοίμωξη;

Παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια περιλαμβάνουν περικοπές, πληγές, εκδορές στα πόδια και τραυματισμούς από τη φθορά σφιχτών παπουτσιών. Η ανεπαρκής φροντίδα των ποδιών, ειδικά με την αυξημένη εφίδρωση, καθώς και με τη χρήση αντιβιοτικών και τη μείωση της ανοσίας, συμβάλλουν στην εμφάνιση μυκητών.

Η μόλυνση είναι δυνατή μέσω της επαφής με ένα άρρωστο άτομο χρησιμοποιώντας τα παπούτσια κάποιου άλλου, το πανί και το στρώμα δωματίου.

Επομένως, η μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης του μύκητα είναι εάν ένα από τα μέλη της οικογένειας έχει αυτήν την ασθένεια. Ο Dander από άτομο που έχει μολυνθεί από μύκητα μπορεί να πετάξει στον περιβάλλοντα χώρο και να μολύνει άλλο.

Συχνά αυτό συμβαίνει σε πολυσύχναστα μέρη με υψηλή υγρασία - σε μπάνιο, σάουνα ή πισίνα. Μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν ακόμη και να εμφανιστούν σε σαλόνια που προσφέρουν υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ, όπου τα πρότυπα υγιεινής δεν παρακολουθούνται επαρκώς. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στους ενήλικες, αλλά μερικές φορές το πόδι του παιδιού μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον μύκητα.

Συμπτώματα της νόσου

Η εκδήλωση της μυκητίασης ξεκινά με αυξημένη ξηρότητα και ξεφλούδισμα στα τακούνια και τα πόδια. Μερικές φορές υπάρχει ερυθρότητα, που συνοδεύεται από σοβαρό κνησμό, φουσκάλες και καλαμπόκια. Τα άτομα που ιδρώνουν υπερβολικά αναπτύσσουν εξάνθημα από πάνες. Το νύχι αλλάζει δομή και χρώμα, γίνεται κίτρινο και ρωγμές. Όταν τα σπόρια διεισδύουν βαθιά μέσα στην πλάκα, σχηματίζονται κοιλότητες από κάτω, οι οποίες γεμίζουν με ένα θρυμματισμένο μείγμα. Υπάρχει μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Βλάβη στην πλάκα των νυχιών από μυκητιασική λοίμωξη

Σε προχωρημένο στάδιο, ο μύκητας των νυχιών κάνει δύσκολο το περπάτημα και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν δερματολόγο. Επιπλοκές που σχετίζονται με τη μυκητίαση μπορούν να εκδηλωθούν με τη μορφή ψωρίασης, εκζέματος

Υπάρχουν τρεις τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών, τα συμπτώματα των οποίων είναι διαφορετικά:

  1. Φλυκταινώδης. Σε αυτήν την περίπτωση, το κάτω μέρος του ποδιού υποφέρει, στο οποίο σχηματίζονται μικρές κυψέλες γεμάτες με υγρό.
  2. Μεμβράνη. Εμφανίζεται μεταξύ των ποδιών με τη μορφή ρωγμών.
  3. Τύπος μοκασίνι. Στα τακούνια, στα πέλματα των ποδιών, υπάρχει πάχυνση του δέρματος με το σχηματισμό ρωγμών. Με την παγίδευση των νυχιών, το μυκητιακό παθογόνο προκαλεί παραβίαση της δομής τους. Το σώμα μπορεί να αντιδράσει με αλλεργίες.

Για να μην καταφύγετε σε χειρουργικές μεθόδους για την αφαίρεση του προσβεβλημένου νυχιού, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε εγκαίρως έναν γιατρό. Θα επιλέξει το κατάλληλο φάρμακο και θα σας συμβουλεύσει πώς να αντιμετωπίσει τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι.

Γιατί ο μύκητας είναι επικίνδυνος

Η ασθένεια δεν είναι ακίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ανθρώπινο σώμα. Ο μύκητας των νυχιών είναι αιτία δύσκολων ασθενειών. Καθώς η πλάκα των νυχιών διαβρώνεται, εξαπλώνεται σε κοντινούς ιστούς και γίνεται αγωγός για οποιαδήποτε άλλη μόλυνση. Μια εξασθενημένη ανοσία προάγει τη διείσδυση του μύκητα στα εσωτερικά όργανα.

Η γενική δηλητηρίαση του σώματος μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη μυκητίαση. Οι τοξίνες που εκκρίνονται από ορισμένους τύπους μυκήτων συσσωρεύονται στο εσωτερικό και οδηγούν σε δηλητηρίαση. Η ασθένεια προκαλεί επίσης σοβαρή ψυχολογική δυσφορία που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα για την ανάπτυξή της.

Μυκητιακά κύτταρα νυχιών κάτω από το μικροσκόπιο

Μέθοδοι θεραπείας

Η μυκητίαση αντιμετωπίζεται επιτυχώς στο σπίτι με φάρμακα και παραδοσιακά φάρμακα. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως. Η μέθοδος παλμοθεραπείας είναι πολύ δημοφιλής σήμερα όταν η αποβολή του μύκητα πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της χρήσης αντιμυκητιασικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε μεγάλες δόσεις. Είναι σημαντικό να κάνετε μεγάλα διαλείμματα μεταξύ τάξεων.

Για να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που προορίζονται για εξωτερική χρήση (αλοιφές, τζελ, βερνίκια). Παρασκευάζονται με βάση μυκητοκτόνα παρασκευάσματα και έχουν αποτελεσματική αντιμυκητιακή δράση. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από τον ακριβή προσδιορισμό του τύπου του παθογόνου και του βαθμού της παθολογίας. Είναι πιθανό να απαιτούνται διαφορετικά φάρμακα για κάθε πληγείσα περιοχή του ποδιού.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, συνιστάται ο συνδυασμός τοπικών και συστημικών παραγόντων. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακές συνταγές ιατρικής για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Μπορείτε να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών με τα πιο κοινά προϊόντα - σκόρδο, ξύδι, λεμόνι.

Φαρμακευτική θεραπεία

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων ζύμης. Χρησιμοποιείται τόσο προφορικά όσο και εξωτερικά. Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης του μύκητα των νυχιών στα χέρια και τα πόδια πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν ειδικό. Επιλέγει το σωστό εργαλείο.

Τοπικά κονδύλια

Κατά την έναρξη της νόσου, όταν η περιοχή της βλάβης των νυχιών δεν υπερβαίνει το 50%, λύστε το πρόβλημα με τη βοήθεια αλοιφών και σπρέι.

Τα περισσότερα από αυτά έρχονται σε διάφορες μορφές και βοηθούν στην απομάκρυνση πολλών τύπων μυκήτων. Η αλοιφή εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα μετά τον καθαρισμό και το στέγνωμα της πληγείσας περιοχής. Η απουσία αποτελέσματος κατά τη χρήση της αλοιφής για περισσότερο από δύο εβδομάδες απαιτεί την αντικατάσταση του φαρμάκου με άλλο προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση αντίστασης στον μύκητα.

Με ήπια συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι με τη βοήθεια ειδικών ιατρικών βερνικιών και ορών.

Στοματική φαρμακευτική αγωγή

Εάν τα φάρμακα για εξωτερική χρήση που οφείλονται στον μύκητα των νυχιών δεν έχουν θετική επίδραση, ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί από του στόματος φάρμακα που εμποδίζουν την ικανότητα των μικροοργανισμών να πολλαπλασιαστούν και να τα καταστρέψουν.

Ο συνδυασμός από του στόματος φαρμάκων με αλοιφές και σπρέι θα βοηθήσει στην γρήγορη απομάκρυνση του μύκητα στα νύχια.

Ταμπλέτες μανιταριών νυχιών

Εθνοεπιστήμες

Οι γιαγιάδες μας ήξεραν καλά πώς να αντιμετωπίσουν το μύκητα των νυχιών στο σπίτι. Όλα τα είδη συνταγών με σκόρδο, σόδα, ξύδι και άλλα συστατικά που διατίθενται στην κουζίνα μιας νοικοκυράς έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Τα κοινά μέσα είναι:

  • Σκόρδο.Χρησιμοποιείται για να απαλλαγούμε από διαφορετικούς τύπους μανιταριών. Όχι μόνο στα πόδια αλλά και κατά τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών στο σπίτι με αυτό το προϊόν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Για να φτιάξετε ένα βάμμα σκόρδου, ζυμώστε πολλά σκελίδες σε μια πολτοποιημένη μάζα, ανακατέψτε τα ομοιόμορφα με οινόπνευμα και αραιώστε το προκύπτον μείγμα με μια μικρή ποσότητα νερού. Το βάμμα εφαρμόζεται στο προσβεβλημένο νύχι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στην καθαρή του μορφή, απλώς γράψτε το πιάτο νυχιών με ψιλοκομμένο σκόρδο.
  • Θεραπεία του μύκητα των νυχιών με ξύδι.Πρώτα απ 'όλα, τα πόδια πρέπει να βράζονται καλά. Στη συνέχεια προετοιμάζεται ένα λουτρό ξιδιού. Ένα 9% ζεστό διάλυμα της ουσίας παρασκευάζεται σε μια μικρή λεκάνη. Χαμηλώνουν τα πόδια τους για 15 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε το χωρίς να ξεπλύνετε με νερό. Συνιστώνται λουτρά ξιδιού για τη θεραπεία ποδιών στο σπίτι έως και δύο φορές την εβδομάδα.
  • Ιώδιο.Χάρη στην αντισηπτική και απολυμαντική δράση του βάματος αλκοόλης, ο μύκητας καταστρέφεται. Για την πρώτη εβδομάδα, σταγόνα εφαρμόζεται σταγόνα 5% διάλυμα ιωδίου δύο φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, ο αριθμός των θεραπειών μειώνεται σταδιακά. Το μάθημα διαρκεί ένα μήνα.
  • Κρεμμύδι.Η εφαρμογή του πολτοποιημένου κρεμμυδιού στο νύχι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μυκητιασικών λοιμώξεων.
  • Λεμόνι.Τα λεπτά κομμένα φρούτα τοποθετούνται σε πονόλαιμο, τυλίγονται με πλαστικό περιτύλιγμα και στερεώνονται πάνω του με επίδεσμο. Η διαδικασία πραγματοποιείται για 12 ημέρες.
  • ΠρόποληΕίναι ένα προϊόν κυψέλης γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Βοηθά στην εξάλειψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων, ανακουφίζει από τον κνησμό και τη φλεγμονή. Μετά την υγρασία ενός ταμπόν σε βάμμα πρόπολης 20%, εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή και ασφαλίστε το με έναν επίδεσμο. Η πρόπολη προωθεί την ανανέωση της πλάκας νυχιών.

προφύλαξη

Μπορείτε να προστατευτείτε από μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών λαμβάνοντας ορισμένα προληπτικά μέτρα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε τον βασικό κανόνα - αποφύγετε να ξυπόλυτοι στην πισίνα, το λουτρό ή τον ξενώνα. Είναι επίσης σημαντικό: να μην χρησιμοποιείτε παπούτσια κάποιου άλλου. πλύνετε τα πόδια σας τα πρωινά και τα βράδια. Λάβετε μέτρα για την ενίσχυση της ανοσίας (παίξτε σπορ, κάντε μια βόλτα στον καθαρό αέρα, φάτε σωστά, πάρτε βιταμίνες)Δώστε προσοχή στις συνοδευτικές ασθένειες μυκητίασης (σακχαρώδης διαβήτης, γαστρίτιδα, κιρσούς). Αντιμετωπίστε τα παπούτσια με φορμαλίνη ή ξύδι.

Πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα στα πρώτα σημάδια ύποπτης μυκητιασικής λοίμωξης. Στα αρχικά στάδια, η απαλλαγή από το μύκητα των νυχιών στο σπίτι είναι πολύ πιο εύκολη από ό, τι με μια σοβαρή βλάβη.